Experimenteren met de Raspberry Pi Zero – SSH en USERS (deel – 2)

In het vorige deel van Experimenteren met de Raspberry Pi Zero hebben we het Operating System geinstalleerd. We gaan nu inloggen op het systeem. Om in te kunnen loggen is het noodzakelijk om te weten welk IP adress de Raspberry Pi heeft gekregen van de router. Om hier achter te komen kun je een LAN Scan maken. Ik gebruik zelf een MAC en gebruik het programma LanScan. Op Windows zijn legio programma’s te krijgen. Kijk goed uit dat je geen virus binnen haalt met het downloaden van een opensource programmaatje.

LanScan

Met de Lan Scanner ontdek ik dat ik het IP.adress 192.168.2.20 heb gekregen. Bij de installatie hebben we SSH aan gezet dus als het goed is kunnen we middels SSH inloggen op de Raspberry Pi. Voor MAC en Linux gebruikers kun je dit vanuit een terminal scherm doen. Helaas zit er op Windows geen terminal scherm. Je kunt het dan doen met het programma PuTTY. Je kunt PuTTY downloaden op de website: https://www.putty.org/

PuTTY

In het veld Host Name type je het gevonden IP Adress. Het Port adress stel je in op 22. Je krijgt een security warning en vervolgens kun je inloggen met de Gebruikersnaam en het Wachtwoord.

  • User: pi
  • Password: raspberry

Voor meer informatie over SSH op de Raspberry Pi kijk ook op de webpagina: https://www.raspberrypi.org/documentation/remote-access/ssh/windows.md

We zijn nu ingelogd in de Raspberry Pi.

Voor een MAC of onder linux gaat het iets makkelijker. Open een terminal window en type ssh pi@<ip.adress>. Het ip.adress is het adress wat je hebt gevonden met de Lan Scanner. Vervolgens geef je het wachtwoord in en je bent er in.

SSH Login

Het lijkt een beetje op de oude DOS omgeving. Allereerst gaan we vragen wie we zijn. Dit kun je eenvoudig doen door te vragen wie ben ik.

whoami

whoami

Linux werkt met groepen. Een user is lid van 1 of meerdere groepen. We kunnen opvragen van welke groepen een gebruiker lid is.

groups pi

Als pi user kun je niet alle handelingen doen op je Raspberry Pi. Een user met de naam root heeft wel alle mogelijkheden. Om jezelf te beschermen heeft Raspberry Pi besloten dat je geen root bent. Als je in het lijstje kijkt van de groepen zie je dat je ook lid bent van de sudo group. Om toch aplicaties te kunnen installeren kun je voor een commando het woordje sudo zetten. Je voert het commando dan uit als Super User. Ben je geen lid van de sudo group dan zou je dit niet kunnen.

Je kunt beter ook je wachtwoord aanpassen. Dit doe je met passwd.

passwd

We kunnen nu inloggen. We weten wie we zijn, we hebben ons password aangepast en zijn lid van de sudo groep.

Je bent nu klaar om te experimenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *