Experimenteren met de Raspberry Pi Zero – Het OS (deel – 1)

De Raspberry Pi Zero

Een alleraardigst computertje om Linux op te leren en wegwijs te raken in dit soort kleine computertjes is de Raspberry Pi Zero. De Raspberry Pi Zero W heeft WiFi en Bluetooth aan boord. Het board is slechts 65mm x 30mm x 5mm groot, bevat een mini camera aansluiting, een microSD slot, mini HDMI, 2x microUSB (een voor USB en een voor voeding). Al je er 1 aanschaft let dan op dat je de uitvoering genaamd Raspberry Pi Zero W besteld. De W staat voor Wireless.

Technische Specificaties:

 • 1GHz single-core CPU
 • 512MB RAM
 • Mini HDMI port
 • Micro USB OTG port
 • Micro USB power
 • HAT-compatible 40-pin header
 • Composite video and reset headers
 • CSI camera connector (v1.3 only)

Het Operating Systeem

In deze eerste aflevering gaan we een Operating System, het OS, op de Raspberry Pi installeren. In ons geval is dit Linux. Veel OS systemen maken gebruik of zijn een afgeleide van het Debian OS. Elke twee jaar komt er een nieuwe versie van Debian uit. De “Stable Release” oftewel de stabiele uitvoering. Dit kan soms vervelend zijn omdat dit van applicatie bouwers vraagt om elke twee jaar hun applicatie na te kijken of deze nog wel werkt met de laatste versie van Debian. Een installatie uitleg zoals deze, verouderd ook met de komst van een nieuwe release.

VersionCode NaamRelease DateEnd of life date
12Bookworm2023
11Bullseye2021
10Buster06-07-20192022
9Stretch17-06-20172020
8Jessie25-04-201517-06-2018
Debian Release Datum

De huidige versie die we gebruiken tijdens het schrijven van dit artikel is Buster.

De Installatie

De installatie gaan we iets anders doen dan de gebruikelijke beschrijvingen op internet. De Raspberry Pi maakt n.l. gebruik van een micro SD kaart als opslag medium. Ik heb zelf 2 slechte ervaringen gehad met de micro SD kaart. De micro SD kaart is eigenlijk gemaakt voor het opslaan van Foto’s en Film, maar niet voor het veelvuldig schrijven en wissen van informatie. Als je aan het experimenteren bent is het vervelend als je al je werk kwijt bent. Dus we gaan werken vanaf een USB stick. Het opstarten gebeurd echter wel op de SD kaart. Hierop staat een boot filetje die het opstarten doorstuurt naar de USB stick.

Benodigdheden

 • Raspberry Pi Zero W
 • Voeding met micro USB aansluiting
 • OTG kabeltje van micro USB naar Female USB
 • micro SD kaartje – een oude 512 MB is prima
 • USB stick 16GB
OTG Kabel

Het installeren van het OS

Allereerst gaan we de SD kaart en de USB stick formatteren. Voor het formatteren kun je het programmaatje SD Card Formatter gebruiken. Deze kun je voor een Windows machine en voor een Mac downloaden vanaf de webpagina: https://www.sdcard.org/

je kunt met dit programma zowel de USB stick als de SD kaart formatteren. Gebruik de “Overwrite format” optie zodat de USB stick en de SD kaart geheel worden overschreven.

De kaartjes zijn nu geformatteerd en we kunnen het OS op de USB stick zetten. Dit kan met een programma wat door Raspberry Pi zelf gemaakt is. De Raspberry Pi Imager. Deze kun je downloaden op de site van Raspberry Pi.

Raspberry Pi Imager

Kies voor het Operating System Raspbian Lite. Deze kun je vinden onder “Other Raspbian based images“. Als SD Card selecteer je de USB stick. Druk nu op “Write“.

Haal de USB stick na het schrijven uit de computer en wacht 20 seconden. Plaats de USB stick weer terug in de PC. Plaats nu een leeg tekst filetje met de naam SSH op de USB stick. Zorg er voor dat de extensie txt niet aanwezig is in de naam. Dus geen SSH.txt maar SSH.

We plaatsen nog een filetje met de naam wpa_supplicant.conf op de USB stick. In dit filetje zetten we de WiFi gebruikersnaam en wachtwoord. Dit zorgt er voor dat de Raspberry Pi met WiFi en SSH bereikbaar is.

Copieer onderstaande gegevens met je eigen WiFi credentials.

country=US
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1

network={
ssid=”NETWORK-NAME”
psk=”NETWORK-PASSWORD”
}

De USB stick is nu klaar. We gaan nu de SD kaart klaar maken. Op het SD kaartje moeten we alleen een Boot filetje zetten. Deze kun je hier downloaden:

https://github.com/raspberrypi/firmware/raw/master/boot/bootcode.bin

Opstarten

De voorbereidingen zijn nu klaar en de USB stick en de SD kaart kun je plaatsen in de Raspberry Pi. De OTG kabel in de tweede USB aansluiting. De USB stick in de OTG kabel en de SD kaart ook in de Raspberry Pi. Vervolgens sluit je de voeding aan en de eerste keer moet je zeker een minuutje of tien wachten voordat alles geïnstalleerd is.

Zoek nu met een network scanner de Raspberry Pi op. Als alles is goed gegaan heeft hij zich aangemeld bij je WiFI netwerk. ALs je geen netwerk scanner software hebt dan kun je ook op je router kijken of de Raspberry Pi zich heeft aangemeld. In deel 2 ga ik hier wat dieper in op het inloggen en beginnen we voorzichtig met de eerste opdrachten. Als het installeren niet lukt laat me dit dan weten als reactie op dit bericht. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *