De Broodplank Radio (deel 3)

Ik ga de ontvanger bouwen met een 12BH7A.

12BH7A - L'atout High-End and Musical Electronics

De 12BH7A is een dubbele Triode. Dubbel wil zeggen dat er twee buisjes in 1 behuizing zitten.

Wat is precies een Triode? De meest simpele buis is een Diode. Deze heeft een Anode en een Kathode. De elektrische stroom loopt van de Anode naar de Kathode.

Bij een Triode is tussen de Anode en de Kathode is een (stuur)rooster geplaatst. Dit is de Grit. Kleine spanningsvariaties op de Grid beïnvloeden de doorlaat stroom (elektrische stroom) tussen de Anode en de Kathode. Dit noemt men de Kathode stroom. Zo kun je een signaal wel 100x versterken.

Zie de Grid als een slagboom bediening die een hefboom bediend. Een kleine variatie aan de ene kant van de hefboom geeft een grote uitslag aan de andere kant. De Kathode wordt verhit door de gloeidraad en de Anode is een plaat (plate). Dit is in vogelvlucht hoe een Triode in elkaar zit. De naam Triode is omdat er 3 pootjes aan de buis zitten.

Een Triode is dus een versterkende buis.

Met de 12BH7A gaan we een regeneratieve ontvanger proberen te bouwen. Dit type ontvanger werd vooral in de jaren 1920 tot 1940 gebruikt. Hiermee was het mogelijk met weinig onderdelen een zeer gevoelige en selectieve radio-ontvanger te construeren. Door gebruik te maken van precies ingestelde terugkoppeling gaat de schakeling net niet oscilleren.

Als de meekoppeling niet juist werd ingesteld, dan ging de ontvanger als zender werken. Er ontstond dan een gillend geluid. Men noemde dit ook wel de Mexicaanse hond.

Dierenarts Ziet De Nieuwe Hond Die Deze Familie Heeft Geadopteerd En Belt  Onmiddellijk De Politie | Xfreehub

Het afstellen van een regeneratie ontvanger vereist dus enige kundigheid. De helft van het buisje gebruiken we voor de ontvanger en de tweede helft voor de audio versterker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *