De Vleermuis Detector

Een leuk zomeravond projectje

Tijdens de zomeravonden vliegen er aardig veel vleermuizen in de wijk. Met een buurman had ik het er over dat deze beestjes geluidsgolven produceren om insecten te vangen. Ik legde hem uit dat we de geluidsgolven niet kunnen horen omdat deze te hoog in frequentie zijn. Wij als mens kunnen die geluidsgolven niet horen.

Ik wist dat er apparaatjes zijn die de geluidsgolven in frequentie naar beneden brengen zodat we deze wel kunnen horen. Na een speurtochtje op ebay, de stoute schoenen aangetrokken en een soort van bouwpakketje besteld. Het duurde enkele weken voordat ik hem binnen had want het pakketje moest uit Engeland komen.

Met het gevoel van de jonge radio onderzoeker de vleermuis detector in elkaar gezet. De onderdelen waren reeds op het printje gesoldeerd dus met een lijmpistool in de hand aan de slag. De behuizing is een stevig karton doosje waarin de onderdelen werden aangeleverd. Dat is een alleraardigst concept wat in het verleden ook door Philips werd toegepast bij het Pionier bouwpakketje.

Een microfoontje aan de buitenkant dient om de geluidsgolven op te vangen. In de gebruikershandleiding staat dat je de plus en min van de microfoon goed moet aansluiten daar hij anders wat ongevoelig wordt. Er zitten 2 draaiknopjes aan de voorkant waarmee je het volume kunt regelen en de frequentie kunt afstemmen. Een speakertje maakt het geluid hoorbaar.

Proef op de som. Een rondje om in de avond. Een beetje draaien over de frequentie band en ja, al snel hoor ik tjoep tjoep tjoep in een bepaald ritme uit het speakertje komen.

De gewone dwergvleermuis zend zijn signaal uit rond de 40Khz. De Roze vleermuis rond de 20Khz. Over het algemeen kun je stellen dat hoe groter de vleermuis is des te lager de frequentie.

Het ontvangertje is een Hetrodyne ontvanger en is gebouwd rondom het IC CD2003. Voor de eindversterker is een LM386 gebruikt. Een hetrodyne ontvanger is een een ontvangertje waar 2 frequenties met elkaar worden gemengd in een mixer. Een Hetrodyne ontvanger heeft dus een local oscillator. In dit geval is dit een 555 IC-tje. De CD2003 is een radio IC voor AM of FM.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *