Experimenteren met de Raspberry Pi Zero – Een bestand aanmaken en bewerken (deel – 4)

In het vierde deel van Experimenteren met de Raspberry Pi Zero gaan we een bestandje aanmaken en aanpassen. Ik werk zelf het liefst met de editor nano. Uiteraard zijn er meerdere editors voor handen zoals vi (spreek uit als fie aai).

Nano

Met het commando nano gevolgd door de file naam kun je een bestand aanmaken of aanpassen. Je kunt hier ook weer een <path> aangeven, b.v. nano /etc/test

Maar we beginnen in onze eigen directory met nano test.

We kunnen hier een paar dummy regels aanmaken. Met <CTRL G> roep je de help file op en zie je dat er de nodige “short cuts” in de editor aanwezig zijn. Ik heb in mijn test file wat “shortcuts” neer gezet die ik zelf veel gebruik.

Nano

ALs we nu met <CTRL X> afsluiten en vervolgens op Y drukken dan is ons bestand opgeslagen.

Met het commando CAT kun je het bestand inzien. CAT is een afkorting voor “concatenate” wat letterlij vertaald betekend: aaneengeschakeld. We gebruiken dus CAT om een bestand in te zien.

cat test

Cat

Soms wil je alleen de laatste 10 regels van een file inkijken. Dit kun je doen met tail. Dit commando laat de laatste 10 regels van een file zien. Dit is b.v. handig om logfiles te bekijken.

tail /var/log/syslog

Op deze manier kunnen we de laatste 10 regels van de syslog file bekijken.

tail syslog

Als we een file willen copyeren gebruiken we het commando cp (Copy). Achter cp zetten we het bestand wat we willen copieeren en daarachter de bestandsnaam waarheen we het willen copieeren. Je kunt hier ook weer een path aangeven.

cp test /tmp/testcopy

Met rm verwijder je een bestand. (Remove)

rm /tmp/testcopy

Copy Remove

Een file renamen kun je doen met mv (Move).

mv test testnieuw

Als laatste tip de pijltjes toets <omhoog> en <omlaag> op je toetsenbord. Hiermee kun je snel navigeren door je laatste commando’s. Je kunt op deze manier snel commando’s herhalen.

We gaan het systeem nu herstarten of uitzetten. Dat doen we met shutdown.

Shutdown

In bovenstaand scherm zie je dat je als gebruiker pi niet zo maar een shutdown mag geven. Dit mag wel als Super User. Dus we doen sudo shutdown. Een shutdoen wordt ingepland. We moeten dus ook een tijd aangeven. Het wordt dan:

sudo shutdown now

Wil je een hetstart geven dan wordt het:

sudo shutdown -r now

Dit commando is beter dan een reboot omdat een reboot erg hard is. Een shutdown sluit zaken nog netjes af.

Volgende keer ga ik mijn hardware van de Raspberry Pi aanpassen met een normale USB aansluiting en er een display op zetten. Er moet ook nog geluid uit kunnen komen dat gaan we doen met Bluetooth.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *