De Broodplank Radio (deel 2)

Het plankje is inmiddels binnen en om te beginnen moeten we zorgen voor wat voedingsspanning. Bij Praxis heb je hele makkelijke beugeltjes die je doen denken aan Mecano. De gaten zijn wat te klein voor een schakelaar die ik ooit bij Baco had gekocht. Dus dat wordt even vijlen en ruimen.

De schakelaar blijft nog wat ronddraaien dus daar moet ik nog een kartel ringetje voor regelen. Al met al ben ik tevreden over het resultaat. De vier schroefgaten, voor de schroeven in de plank, heb ik voorgeboord. Zo voorkom je lelijke scheuren in je plank.

Volgende keer gaan we de spanning regelaar bouwen voor een gestabiliseerde spanning en het gedeelte voor de gloeispanning.

Succes en tot de volgende keer….

De Broodplank Radio (deel 1)

Butler Snijplank - beukenhout - 22 x 16,5 x 1,6 cm

In het volgende project gaan we een broodplank radio bouwen. Graag neem ik je mee in deze serie met dit avontuur. Het leuke aan dit project is dat ik nog geen idee heb wat het uiteindelijk voor een radio moet worden. Er is geen plan. De frequentie is onbekend en ook hoe we hem gaan bouwen. Het enige wat we weten is dat de ondergrond een broodplank is.

Één van de wensen is een korte antenne. Ik heb geen ruimte voor een langdraad antenne dus het zou iets in de VHF band moeten worden. Verder moet het iets met een buis worden en dan het liefst een laagspanning buis. Hoogspanning heb ik een hekel aan. Ik heb geen ervaring met buizen dus dit wordt voor mij ook een leerzaam avontuur. En hij moet op batterijen kunnen werken zodat ik hem mee kan nemen.

vacuüm buis oude lamp radio ventielbuis glasbollen Steampunk image 0

Uiteindelijk willen we er ook aan meten en snappen wat de functie is van elk onderdeel. De broodplank heb ik besteld en ik ga me maar eens verdiepen in Buizen.

Als je mee wilt doen reageer dan hieronder. We kunnen dan je bevindingen meenemen in deze serie. Om te beginnen moet je een broodplank kopen… Veel succes.

De Vleermuis Detector

Een leuk zomeravond projectje

Tijdens de zomeravonden vliegen er aardig veel vleermuizen in de wijk. Met een buurman had ik het er over dat deze beestjes geluidsgolven produceren om insecten te vangen. Ik legde hem uit dat we de geluidsgolven niet kunnen horen omdat deze te hoog in frequentie zijn. Wij als mens kunnen die geluidsgolven niet horen.

Ik wist dat er apparaatjes zijn die de geluidsgolven in frequentie naar beneden brengen zodat we deze wel kunnen horen. Na een speurtochtje op ebay, de stoute schoenen aangetrokken en een soort van bouwpakketje besteld. Het duurde enkele weken voordat ik hem binnen had want het pakketje moest uit Engeland komen.

Met het gevoel van de jonge radio onderzoeker de vleermuis detector in elkaar gezet. De onderdelen waren reeds op het printje gesoldeerd dus met een lijmpistool in de hand aan de slag. De behuizing is een stevig karton doosje waarin de onderdelen werden aangeleverd. Dat is een alleraardigst concept wat in het verleden ook door Philips werd toegepast bij het Pionier bouwpakketje.

Een microfoontje aan de buitenkant dient om de geluidsgolven op te vangen. In de gebruikershandleiding staat dat je de plus en min van de microfoon goed moet aansluiten daar hij anders wat ongevoelig wordt. Er zitten 2 draaiknopjes aan de voorkant waarmee je het volume kunt regelen en de frequentie kunt afstemmen. Een speakertje maakt het geluid hoorbaar.

Proef op de som. Een rondje om in de avond. Een beetje draaien over de frequentie band en ja, al snel hoor ik tjoep tjoep tjoep in een bepaald ritme uit het speakertje komen.

De gewone dwergvleermuis zend zijn signaal uit rond de 40Khz. De Roze vleermuis rond de 20Khz. Over het algemeen kun je stellen dat hoe groter de vleermuis is des te lager de frequentie.

Het ontvangertje is een Hetrodyne ontvanger en is gebouwd rondom het IC CD2003. Voor de eindversterker is een LM386 gebruikt. Een hetrodyne ontvanger is een een ontvangertje waar 2 frequenties met elkaar worden gemengd in een mixer. Een Hetrodyne ontvanger heeft dus een local oscillator. In dit geval is dit een 555 IC-tje. De CD2003 is een radio IC voor AM of FM.