De Broodplank Radio (deel 4)

 

In het vierde deel van de Broodplank Radio gaan we wat verder in op de voedingsspanning. Op de Analoge voltmeter meet ik dat er ongeveer 14V uit mijn voeding komt. Sommige voeding apparaten geven 13,8 V of 13,2 V maar het is altijd ergens tussen de 12 en de 14 Volt. In de plus leiding heb ik een IN4007 opgenomen. Deze diode zorgt er voor dat bij het verwisselen van de plus en de min er geen stroom gaat lopen. Over deze diode verliezen we 0,8V (gemeten) voedingsspanning.

Een LED heeft meestal een spanningsval van ongeveer 2,2V. Dit meet ik ook met mijn meter. Een LED werkthet beste rond de 20mA. De stroom door de LED regel je met de voorschakel weerstand. Over de weerstand houd ik 11 Volt over. 14-0,8 (van de IN4007) – 2,2 (van de LED) = 11V.

De voorschakel weerstand wordt dan R=U/I = 11 Volt / 0,02 Amp = 550 Ohm.

Ik gebruik hier een weerstand van 560 Ohm. Dit zorgt er voor dat er 19,6 mA door de LED loopt, wat voldoende is. Let op het vermogen van de Weerstand. P=UxI = 11 Volt x 0,0196 Amp = 0,2156 Watt. Een weerstand van 0,5 Watt is voldoende.

De buis is een duo buis en kan dus 2x gebruikt worden. Een buis heeft een gloeidraad die de buis opwarmt. Bij de 12BH7A staan deze 2 gloeidraden in serie geplaatst waardoor je ze beide in 1x kan voeden.In onderstaand schema zie je de aansluitingen van de buis van onder bekeken.

De 2 gloeidraden in serie zitten tussen pootje 4 en 5. De gloeidraad heeft een spanning van 6,3 Volt nodig. Als we deze in serie zetten dan is het 12,6 Volt. We hadden 13,2 Volt achter de IN4007, dat is dus 0,6 Volt teveel. Om dit op te lossen kan je nog een IN4007 in serie zetten waardoor je weer een verlies heb van 0,8 Volt en zo de spanning binnen de tolerantie komt. De Spanning op de 2 gloeidraden in serie mag 1 Volt afwijken. De stroom is 300mA (gemeten).

De totale stroom komt daarmee op 319,6 mA.

Tot de volgende keer….

 

De Broodplank Radio (deel 3)

Ik ga de ontvanger bouwen met een 12BH7A.

12BH7A - L'atout High-End and Musical Electronics

De 12BH7A is een dubbele Triode. Dubbel wil zeggen dat er twee buisjes in 1 behuizing zitten.

Wat is precies een Triode? De meest simpele buis is een Diode. Deze heeft een Anode en een Kathode. De elektrische stroom loopt van de Anode naar de Kathode.

Bij een Triode is tussen de Anode en de Kathode is een (stuur)rooster geplaatst. Dit is de Grit. Kleine spanningsvariaties op de Grid beïnvloeden de doorlaat stroom (elektrische stroom) tussen de Anode en de Kathode. Dit noemt men de Kathode stroom. Zo kun je een signaal wel 100x versterken.

Zie de Grid als een slagboom bediening die een hefboom bediend. Een kleine variatie aan de ene kant van de hefboom geeft een grote uitslag aan de andere kant. De Kathode wordt verhit door de gloeidraad en de Anode is een plaat (plate). Dit is in vogelvlucht hoe een Triode in elkaar zit. De naam Triode is omdat er 3 pootjes aan de buis zitten.

Een Triode is dus een versterkende buis.

Met de 12BH7A gaan we een regeneratieve ontvanger proberen te bouwen. Dit type ontvanger werd vooral in de jaren 1920 tot 1940 gebruikt. Hiermee was het mogelijk met weinig onderdelen een zeer gevoelige en selectieve radio-ontvanger te construeren. Door gebruik te maken van precies ingestelde terugkoppeling gaat de schakeling net niet oscilleren.

Als de meekoppeling niet juist werd ingesteld, dan ging de ontvanger als zender werken. Er ontstond dan een gillend geluid. Men noemde dit ook wel de Mexicaanse hond.

Dierenarts Ziet De Nieuwe Hond Die Deze Familie Heeft Geadopteerd En Belt  Onmiddellijk De Politie | Xfreehub

Het afstellen van een regeneratie ontvanger vereist dus enige kundigheid. De helft van het buisje gebruiken we voor de ontvanger en de tweede helft voor de audio versterker.

De Broodplank Radio (deel 2)

Het plankje is inmiddels binnen en om te beginnen moeten we zorgen voor wat voedingsspanning. Bij Praxis heb je hele makkelijke beugeltjes die je doen denken aan Mecano. De gaten zijn wat te klein voor een schakelaar die ik ooit bij Baco had gekocht. Dus dat wordt even vijlen en ruimen.

De schakelaar blijft nog wat ronddraaien dus daar moet ik nog een kartel ringetje voor regelen. Al met al ben ik tevreden over het resultaat. De vier schroefgaten, voor de schroeven in de plank, heb ik voorgeboord. Zo voorkom je lelijke scheuren in je plank.

Volgende keer gaan we de spanning regelaar bouwen voor een gestabiliseerde spanning en het gedeelte voor de gloeispanning.

Succes en tot de volgende keer….

De Broodplank Radio (deel 1)

Butler Snijplank - beukenhout - 22 x 16,5 x 1,6 cm

In het volgende project gaan we een broodplank radio bouwen. Graag neem ik je mee in deze serie met dit avontuur. Het leuke aan dit project is dat ik nog geen idee heb wat het uiteindelijk voor een radio moet worden. Er is geen plan. De frequentie is onbekend en ook hoe we hem gaan bouwen. Het enige wat we weten is dat de ondergrond een broodplank is.

Één van de wensen is een korte antenne. Ik heb geen ruimte voor een langdraad antenne dus het zou iets in de VHF band moeten worden. Verder moet het iets met een buis worden en dan het liefst een laagspanning buis. Hoogspanning heb ik een hekel aan. Ik heb geen ervaring met buizen dus dit wordt voor mij ook een leerzaam avontuur. En hij moet op batterijen kunnen werken zodat ik hem mee kan nemen.

vacuüm buis oude lamp radio ventielbuis glasbollen Steampunk image 0

Uiteindelijk willen we er ook aan meten en snappen wat de functie is van elk onderdeel. De broodplank heb ik besteld en ik ga me maar eens verdiepen in Buizen.

Als je mee wilt doen reageer dan hieronder. We kunnen dan je bevindingen meenemen in deze serie. Om te beginnen moet je een broodplank kopen… Veel succes.